Děti

Jak vybírat oblečení pro kojence

S očekáváním nového přírůstku do rodiny se obvykle pojí i zběsilé nákupy. Především u prvního dítěte máme tendenci nakupovat spoustu zbytečností, které ve výsledku nepoužijeme, protože jsou nepraktické. To platí obzvlášť u některých kousků oblečení. Jak správně volit oblečení pro kojence?

matka s miminkem

Podle období

Prvním atributem pro volbu oblečení je roční období, do kterého se má miminko narodit. Stejně jako pro letní miminko nebude potřeba teplý overal s kožíškem, pro zimní se nevyplatí kupovat šatičky, ať už jsou krásné sebevíc. Bodýčka s dlouhým rukávem však u novorozenců využijete vždy.

Podle velikosti

Chcete aby miminku oblečení krásně padlo, a tak pro první měsíce kupujete tu nejmenší možnou velikost. Chyba. Zaprvé rozhodně nevíte, jak velké se dítě narodí, a to ani s ohledem na ultrazvukové vyšetření, při kterém vám gynekolog prozradí odhad délky a hmotnosti. Je tedy lepší začínat vždy na velikosti 62. Menším miminkům nebude vadit, že je oblečení zpočátku trošku větší, a v případě většího pak alespoň nemusíte řešit, co se všemi těmi miniaturními oblečky, které rozhodně nevyužije.

stylové miminko

Pohodlí

Kojenci pak potřebují především pohodlné oblečení. Ačkoliv máte tendenci jej nastrojit co nejlépe, rifle, mikiny s kapucí, džínové bundičky, a podobné nesmysly opravdu příliš nevyužijete, protože by miminko jen škrtily, a omezovaly v pohybu. Ideální jsou pak tepláčky, legínky, punčocháče, a overaly na spaní. Vše výhradně z jemné látky s atestem pro dětskou pokožku.

Styl

Jistě vám bude záležet na tom, aby vaše miminko nebylo oblečené jako nějaký chudák. Nakupovat však předražené a značkové oblečky se rozhodně nevyplatí, a to hned z několika důvodů. Za prvné je ten, že dítě v období prvního roku strašně rychle roste, a vše využije jen chvíli. Poté ten, že děti nejsou posedlé čistotou, a jejich oblečení musí snášet nápory v podobě přesnídávek, zvratků, a nebo tekuté stolice, která nějakým způsobem opět protekla skrze plenku. 

Podobné příspěvky